Risico op brand door elektrische apparatuur

Categorie: Brandbeveiliging

In een woning staan vaak tientallen elektische apparaten.
Onvoorzichtig gebruik ervan is een belangrijke oorzaak van brand.
Door een aantal eenvoudige tips in acht te nemen is het risico flink te verminderen.

  • Schoon houden. Elektrische apparatuur heeft altijd een bepaald rendement; er treden vrijwel altijd verliezen op in de vorm van warmte. Veel apparaten hebben een ventilator om oververhitting te voorkomen. Voorbeelden zijn een PC, droger, oven of magnetron. Het aanzuigen van lucht voor de koeling van het apparaat zorgt echter ook voor de opeenhoping van stof. Onvoldoende koeling kan zorgen voor oververhitting en stof kan ontbranden. Belangrijk is dus om apparaten schoon te houden en eventuele filters op tijd te reinigen of vervangen.
  • Reinig het filter van de afzuigkap regelmatig om te voorkomen dat vetresten vlam kunnen vatten.
  • Koop geen namaak producten. Een bekend voorbeeld zijn onveilige telefoonladers. Qua look precies hetzelfde, maar een fractie van de prijs van het origineel. Niet zo vreemd dat de verleiding groot is zo’n product aan te schaffen. Goedkoop, maar wel met meer risico op oververhitting. Uit onderzoek blijkt dat namaak producten een veel onrustiger spanningsbeeld geven. Het testen en certificeren van producten kost nu eenmaal extra geld, maar het belang ervan dient niet onderschat te worden.
  • Laat apparatuur niet stand-by staan maar zet deze geheel uit. Met een stand-by killer weet je zeker dat er geen spanning meer op het apparaat staat. Scheelt ook nog eens in energieverbruik.
  • Voorkom overbelasting; sluit niet teveel apparaten aan op een stekkerdoos en lus deze niet door. Apparaten met een hoog energieverbruik dienen altijd rechtstreeks op het stopcontact aangesloten te worden. Rol verlengsnoeren altijd geheel uit om oververhitting te voorkomen; het risico bestaat anders dat de isolatie smelt en er kortsluiting ontstaat.
  • Moderniseer oude woningen. De grote hoeveelheid apparatuur in een modern huishouden staat vaak niet meer in verhouding tot de capaciteit van de elektrische aansluiting (schakelkast). Bij overbelasting kan brand in de meterkast ontstaan. Ook ontbreekt het vaak aan voldoende stopcontacten. Bij de vorige tip is reeds aangegeven dat stekkerdozen geen oplossing vormen.
Deze tip delen?Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn