Je woning beveiligen met een dome camera

Categorie: Inbraakbeveiliging

dome-cameraEen dome camera aanschaffen? Waarom zou je? Inbrekers in mijn huis? Dat overkomt mij toch niet, hou je jezelf voor. Toch vinden er per jaar meer inbraken plaats dan je misschien zou verwachten. In het jaar 2015 bijvoorbeeld werd er in totaal 65.000 keer ingebroken. Dat zijn toch al gauw een kleine 200 inbraken per dag. Je moet er niet aan denken dat op een dag jouw woning het doelwit is van dieven. Hoewel de meeste inbraken in de grote steden plaatsvinden, blijken criminelen ook steeds vaker uit te wijken naar kleinere plaatsen. Hoewel inbraken nooit helemaal te voorkomen zijn, zal een dief minder snel geneigd zijn om tot actie over te gaan als hij merkt dat een woning over camerabewaking beschikt. Een dome camera aanschaffen is daarom zo’n gek idee nog niet.

Wat is een dome camera?

Dome is het Engelse woord voor koepel. Een dome camera is dus eigenlijk gewoon een camera, die zich achter een koepel van plastic of glas bevindt. De koepel is meestal naar beneden gericht. Binnen de glazen of plastic bol heeft de dome camera voldoende ruimte om te kunnen bewegen. Deze bewakingscamera’s worden onder meer gebruikt ter preventie van inbraken in woningen, winkels en bedrijfspanden. De camera’s worden doorgaans gemonteerd aan het plafond of aan een muur.

Wat maakt een dome camera uniek?

Deze camera’s zijn vandalismebestendig. Een dome camera kan vanwege de behuizing tegen een stootje en is moeilijk kapot te maken. Dat is vooral van belang wanneer je de camera buiten ophangt. Je geeft inbrekers zo geen kans om de dome camera onklaar te maken. Ze zijn weersbestendig. Deze koepelcamera is bestand tegen weer en wind.
Ze hebben een onzichtbare lens. Omdat de camera in de bol zit, is de lens niet zichtbaar. Inbrekers kunnen dus niet zien in welke richting de dome camera filmt. En weten sowieso niet of ze wel of niet gefilmd worden. Dat onzekere gevoel zal een inbreker eerder doen besluiten om te vertrekken.

Verschillende types dome camera

Draaibare dome camera. Dit type bewakingscamera heeft een lens die vaak tot wel 180 graden kan worden gedraaid. Je hebt dome camera’s waar je de gewenste hoek handmatig moet instellen. Er zijn echter ook modellen waarbij dit digitaal gaat. De PTZ (Pan Tilt Zoom) functie zorgt ervoor dat je vanaf je PC of mobiele telefoon de camera kunt aansturen.

Dome camera met zoomfunctie. Niet alleen kun je de gewenste hoek uitkiezen maar ook inzoomen op een bepaalde plek. Ook hier zijn zowel analoge modellen, waar je eerst zelf aan de lens moet draaien om de gewenste zoomstand in te stellen, als digitale modellen waar je inzoomt via je computer of telefoon, verkrijgbaar.

Camera met infrarood functie. Deze maakt filmen in het donker mogelijk. Een variant is de thermal camera die de dief registreert op basis van warmte. Omdat inbrekers nogal eens de voorkeur hebben om in het donker hun slag te slaan, is een infrarood of thermal camera natuurlijk een uiterst waardevolle optie.

Dome camera met bewegingssensor. Deze camera maakt alleen opnames als er beweging wordt geregistreerd. Sommige camera’s beschikken over een bewegingsmelder. Deze versturen een melding, bijvoorbeeld naar je smartphone, wanneer een beweging wordt waargenomen. Ten slotte is er ook een vaste dome camera die slechts vanuit een positie kan filmen. De meeste van deze camera’s zijn vaak een combinatie van de hierboven beschreven modellen waarin verschillende functies zijn geïntegreerd.

Betrap de dader met HD kwaliteit

Wanneer je dome camera HD kwaliteit heeft dan kun je er zeker van zijn dat de dief in kwestie herkenbaar in beeld komt. Mocht er sprake zijn van een inbraak dan zijn deze HD beelden uiteraard erg handig voor de politie. Zij kunnen deze kraakheldere beelden zo goed als zeker gebruiken als bewijsmateriaal. HD betekent wel dat je over voldoende opslagcapaciteit moet beschikken. Je dome camera moet dan ook de mogelijkheid bieden om door middel van een wifi verbinding of met een kabeltje te kunnen worden aangesloten op je computer, tablet of smartphone waarop je de beelden kunt opslaan zodat je de beelden ook daadwerkelijk kunt terugzien. Er is ook een type dome camera verkrijgbaar die is voorzien van een interne harde schijf zodat beelden direct worden opgeslagen.
Waar moet je bij de aanschaf van een dome camera op letten?

Wanneer je een dome camera wilt aanschaffen, moet je met een aantal dingen rekening houden. Ten eerste moet je je afvragen waar je de camera voor gaat gebruiken. Is deze voor buiten of binnen? Je kunt de camera bijvoorbeeld ook gebruiken in de babykamer zodat je kunt zien of alles goed gaat met de baby. In dat geval hoef je je minder druk te maken over zaken als de resolutie en of het weers- en vandaalbestendig is. Een dome camera met een wifi connectie is dan in príncipe voldoende.
In de meeste gevallen wordt een dome camera echter gekocht om de kans op een inbraak te verkleinen. In dat geval zijn de volgende aandachtspunten van belang.

  • Heeft de camera infrarood licht zodat de dief ook in de nacht is te zien?
  • Heeft de camera voldoende resolutie en zijn de beelden van HD kwaliteit?
  • Kan de lens worden gedraaid en eventueel van afstand worden bediend?
  • Heb je voldoende opslagcapaciteit om de beelden op te slaan?
  • Is de dome camera ook geschikt om buiten te worden opgehangen?

Prijs en kwaliteit

Je wilt misschien zo goedkoop mogelijk je woning beveiligen. Maar laat de prijs niet de enige leidraad zijn. Want dan kan goedkoop wel eens duurkoop blijken te zijn. Beter een camera die voldoende opties biedt om alles goed en duidelijk te registreren dan eentje waarvan de beeldkwaliteit te wensen overlaat. Toch is alleen al het feit dat je over een dome camera beschikt voor de meeste inbrekers waarschijnlijk voldoende reden om je woning maar over te slaan en dat is een hele geruststelling.

Deze tip delen?Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn