Berichten op social media

Categorie: ICT

berichten-op-social-mediaHeel leuk een aardig dat je op social media alles met familie en vrienden kan delen, maar hou er rekening mee dat er soms ook ongewenste personen mee kunnen kijken.

Hoe vaak zie je het niet staan: “lekker een weekendje weg”, “twee weken op vakantie” of “gezellig een paar dagen bij de familie op bezoek”. Handige informatie voor inbrekers! Die weten dan direct wie er al dan niet thuis zijn en kunnen vervolgens ongestoord hun gang gaan.

Het achterhalen van adresgegevens is op internet natuurlijk kinderlijk eenvoudig. Daarnaast hoef je voor de voorbereiding van een inbraak de deur niet eens meer uit. Even in streetview kijken hoe het huis eruit ziet, welke parkeermogelijkheden er zijn of waar de vluchtroutes zich bevinden. Handig! Het interieur en de achtertuin staan ter oriëntatie vast nog wel ergens op een verkoopsite voor huizen. En op Facebook nog wat recente kiekjes met waardevolle spullen erop; immers een grote show-off soms.

Denk dus na wanneer je iets online zet. Plaats vakantie foto’s liever achteraf of pas indien mogelijk de zichtbaarheid van je profiel aan naar uitsluitend mensen die met jou verbonden zijn. Dat laatste is overigens nog steeds een risico, omdat je niet weet in hoeverre je vrienden/familie jou bericht weer delen met anderen. Het zal je verbazen dat er nog heel wat inbraken uit bekende kring komen.

Tot slot is het zonde om geld in goede beveiliging te steken als je vervolgens toch allerlei informatie lukraak op internet zet. Iemand aan wie je natuurlijk wel even kan laten weten waar je zit zijn de buren; kunnen die mooi een oogje voor je in het zeil houden.

Deze tip delen?Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn